Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Komodský národní park – cesta do pravěku

Na 3 velkých a 26 menších indonéských ostrovech se rozkládá národní park Komodo, který je posledním útočištěm obřích ještěrů – varanů komodských. Tito nevypočitatelní dravci dosahující délky až 3 metrů a váhy až 150 kg jsou hlavní turistickou atrakcí Komodského národního parku, který je od roku 1991 zapsán na seznamu UNESCO.

Národní park Komodo byl založen v roce 1980 a rozkládá se na indonéských ostrovech Komodo, Rinca a Padar, které jsou součástí souostroví Malé Sundy. Celková rozloha parku je 1733 km2 (z toho 603 km2 pevnina) a žije v něm okolo 4 tisíc lidí. Z části zasahuje také na západní část ostrova Flores, v jehož blízkosti jsou roztroušeny ještě početné ostrůvky ukrývající bohatý podmořský život. Zatravněné pahorky jednotlivých ostrovů a ostrůvků se pozvolna zvedají od modravých vod Floreského moře. Na pobřeží rostou štíhlé palmy druhu lontar, horské výšiny jsou porostlé mlžnými lesy. Pobřeží je na některých místech tvořeno strmými holými útesy, jinde klidnými zátokami, které jsou lemovány krásnými písčitými plážemi nebo hustými porosty mangrove. Za nejkrásnější je považována růžová pláž Pantai Merah tvořená červenorůžovým korálovým pískem. 

Komodský národní park, Indonésie
Foto: Komodský národní park

Komodský národní park byl zřízen z důvodu ochrany obřího varana komodského, který je největším žijícím ještěrem na světě. Tento ještěr, který vypadá, jako by přišel z pravěku, nemá zrovna nejlepší pověst. Mluví se o něm jako o komodském drakovi, který napadá lidi a je mu připisována smrt již mnoha návštěvníků ostrova. Ovšem ve skutečnosti již dlouho žádného člověka žádný varan nenapadl. Varani komodští, kterým se na ostrovech říká Ora, jsou totiž mrchožrouti, kteří jsou vybaveni velmi citlivým čichem a rozkládající se maso ucítí na 10 km. Součástí jejich smyslového ústrojí je tzv. Jacobsonův orgán, který se nachází v čichové sliznici v horní části tlamy. Díky tomu rozpoznají i minimum pachových látek, které ulpí na jejich dlouhém jazyce sloužícím ke zkoumání vzduchu.

Pokud se jim však po určitou dobu nepodaří najít žádnou mršinu, dokážou zaútočit na kozu, buvola, koně, nebo divoké prase a mršinu si tak vlastně sami obstarat. Kořist svým útokem hned nezabijí, ale jakmile varan kousne, musí být rána ošetřena, jinak by oběť po několika hodinách nebo dnech zemřela. Sliny komodských draků totiž obsahují bakterie, které způsobí smrtelnou sepsi. Pokousané zvíře tak pomalu slábne a varan po několik dní chladnokrevně sleduje jeho umírání. Teprve poté si na něm pochutná. Je tak třeba myslet na to, že i když jde o mrchožrouty, pořád jsou to dravci a je nutné se mít při prohlídce parku na pozoru. 

Komodský národní park, Indonésie
Foto: Varan komodský

Volný pohyb po ostrovech, kde se varani vyskytují, je oficiálně zakázán. Turisty tak dnes varaní domovinou provádí zkušení a velmi obezřetní průvodci, kteří znají chování těchto zvířat. Návštěvníci národního parku Komodo se tak dnes mohou bezpečně kochat pohledem na tyto pravěce vyhlížející ještěry. Většinou jsou k vidění, jak se líně povalují na slunci, nebo si rozvážně vykračují savanou a mrskají svým dlouhým jazykem. Plazi však klamou tělem, dokážou se během vteřiny vymrštit a bleskově zaútočit.

Varani se údajně vyvinuli před více než 4 miliony let, jde tak o vývojově velmi staré tvory. Jejich populace dnes čítá okolo 4000 jedinců – jen na Komodu jich žije okolo 2900, na 900 kusů obývá ostrov Rinca, pro necelou stovku je domovem ostrov Gili Motang a několik jedinců přežívá na západě ostrova Flores, který ještě spadá pod národní park Komodo. Počet varanů je již delší dobu poměrně stabilní, protože jsou od roku 1915 díky Sultánu z Bimy chránění. Vzhledem k velkému přílivu přistěhovalců na tyto indonéské ostrovy se stále více těchto jedinečných zvířat stává kořistí pytláků. 

Komodský národní park však není zajímavý jen těmito, ale také mnoha dalšími svými obyvateli. Vyskytuje se zde zvířena dvou kontinentů, protože se ostrovy nachází v přechodné oblasti mezi euroasijskou a australskou faunou. Řada zvířat, jako například prase divoké, makak, jelen timorský či cibetka jsou původem z Asie. Usadilo se zde však také množství nejrůznějších australských druhů plazů a ptáků, jako třeba kakadu žlutočečelatý nebo taboni. Zvířata se zde ovšem nevyskytují v nijak ohromných počtech, protože park leží v jedné z nejsušších oblastí Indonésie. Celých osm měsíců v roce neprší buď vůbec, anebo jen velmi málo. Období monzunů v této oblasti trvá od listopadu do března a za tu dobu naprší tak vydatně, že to stačí k udržení mlžných lesů na vrcholcích hor.

Komodský národní park, Indonésie
Foto: Komodský národní park

Dvě třetiny rozlohy Komodského národního parku tvoří unikátní podmořský svět, kde je možné pozorovat žraloky, manty, mořské želvy nebo delfíny. Potápěči si zde mohou vychutnávat živočišnou rozmanitost korálových útesů. Poměrně živo je však také v houštinách mangrove, chaluh i v klidných písečných zátokách. Celkem zde bylo napočítáno na 1000 druhů ryb, 260 atolových korálnatců a 70 rodů hub. Park se stal navíc také domovem pro nejméně 14 druhů velryb, delfínů a mořských želv.

Pod vodou se v oblasti Komodského národního parku střetávají dva rozdílné světy, takže se zde setkávají živočichové pocházející ze dvou odlišných částí planety. Směrem od Indického oceánu stoupá studená hlubinná voda pocházející z Antarktidy, která je bohatá na živiny, a od Floreského moře sem zase proudí teplé tropické vody. V místech, kde se jednotlivé proudy setkávají, se vyskytují obrovské spodní proudy a dochází ke vzniku vodních vírů. Silné přílivové proudění a víry moře okysličují, což se odráží na bohatství podmořské říše. Oblast mezi ostrovy Flores a Sumbawa patří k nejproduktivnějším na světě. 

Pokud byste se chtěli vydat na návštěvu ostrovů, které jsou součástí národního parku Komodo, zvolte období sucha, které panuje od května do října. Teploty se zde v tuto dobu pohybují okolo 32 stupňů Celsia. Ubytování na ostrově Komodo, Flores, Rinca i Padar je možné v prostých bungalovech, turistických chatkách a jiných velmi jednoduchých ubytovacích zařízeních. 

- jap -

Další články z Indonésie: 
Plovoucí chrám Ulun Danu
Prambanan a chrámy hinduistické svaté trojice
Bali - vulkány a deštné pralesy
Indonésie - 17 tisíc ostrovů
Moluky - souostroví v Indonésii

 

Článek byl zobrazen 31 553 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Dovolená Bali

Originální dovolená Bali za bezkonkureční ceny s individuálním přístupem.

 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko