Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Bali - Ostrov bohů

Bali - nazývané též „Ostrov bohů" - je součástí pět tisíc kilometrů dlouhého řetězce indonéského souostroví tvořeného více než sedmdesáti tisíci ostrovy. Bali leží jižně od rovníku v souostroví Malé Sundy mezi ostrovy Jáva a Lombok. Bali je hlavním cílovým místem turistů cestujících do Indonésie.

Je to hornatý ostrov ve svém vnitrozemí, se dvěma krátery – posvátným Gunung Agung, dosahujícím výšky přes 3 tisíce metrů, a Batur se stejnojmenným jezerem, s terasovitými rýžovými poli. Bali nabízí 400 km překrásných pláží, neuvěřitelně bohatou tropickou vegetaci a nefalšované, velmi přátelské pohostinství.

Podnebí je teplé a příjemně čerstvé po celý rok. Období sucha, které přinášejí východní monzuny, je mezi červencem a zářím. Období dešťů, ovlivňované západními monzuny zase od prosince do března, s krátkými tropickými dešti v podvečer. Nejvíce srážek spadne od prosince do ledna. Vlhkost vzduchu se pohybuje mezi 65 – 95 %.

Indonésie je pátou nejlidnatější zemí na světě. Žije zde asi 190 miliónů obyvatel, z toho Bali obývá 5 miliónů, převážně na jihu ostrova. Na Bali je 90 % populace hinduistů a toto náboženství prostupuje celým jejich životem. Dokonce se zdá, jakoby náboženské slavnosti a obřady zabíraly více dní, než práce. A přesto je snad každý Balijec v nějaké formě umělec, ať už malíř, tkadlec, tesař, sochař či košíkář.

Denpasar je nejdůležitější město ostrova, jehož centrum tvoří náměstí Puputan s parkem. Za návštěvu stojí Balijské muzeum se sbírkou masek, dřevořezeb a předmětů ze života domorodců. Velmi poutavé obřady se konají v chrámu Pura Jagatnatha. V těsné blízkosti Denpasaru se nachází nejkrásnější a také nejnavštěvovanější mořský chrám Pura Tana Lot a také dva královské paláce Puri Agnung a Puti Ankar.

Městečko Ubud je srdcem Bali. Nacházejí se tu prastaré královské chrámy, monumentální paláce a vesnička řemesel. Za návštěvu stojí muzeum Puri Lukisana Neka se sbírkou děl místních umělců. Významným místem je také komplex dvou desítek chrámů Besakih, které se nacházejí na svazích sopky Agung a některé z nich jsou dva tisíce let staré.

U všech ubytovacích hotelů najdou návštěvníci širokou nabídku vodních sportů, od kajaků přes šnorchlování, parasailing, vodní skútry až po potápění mezi korálovými útesy. Nezapomenutelný zážitek turistům nabídne určitě rafting ve vnitrozemí, kde se řeka Ayung zařezává do sevřeného údolí s bohatou tropickou vegetací. Horské svahy můžete zdolávat pěšky i na kole, na lodi zase pobřežní moře plné korálů, barevných ryb a hvězdic. Ve středisku Kuta si dokonce můžete zkusit bungee dumping či navštívit vodní park. Pro milovníky golfu je rájem zejména středisko Nusa Dua. Další golfové hřiště se nachází v Sanuru.

Zdejší kulturu představují rozkošné tanečnice, chrámové slavnosti a mnoho hinduistických památek. Tradiční hinduistická víra se svými bohy je zde totiž hluboce zakořeněna. Na Bali se neustále tančí, při slavnostech i v hotelích. Nejznámější je Ramayana s tancem Kecak, který provádí přes 100 tanečníků a hudebníků a symbolizuje boj dobra se zlem. Kdo chce poznat zdejší kulturu, neměl by si ho nechat ujít. Nejživějším střediskem ostrova je Kuta, kde návštěvníci najdou noční kluby, diskotéky a bary. Poněkud klidnější je luxusní ráj Nusa Dua, s mnoha dobrými indonéskými restauracemi.

Indonéská kuchyně je velmi rozmanitá už jen svou přípravou jídel různých chutí a způsobem servírování, který se liší nejen od ostrova k ostrovu ale i v rámci jednotlivých ostrovů. Nejoblíbenějším jídlem je Nasi Goreng, což je rýže s kousky vepřového, hovězího i krevet s nakrájenou zeleninou, okořeněné místním kořením. Určitě si užijte indonéskou, čínskou, japonskou nebo některou z dalších asijských kuchyní v některé z mnoha místních restaurací.

Jistě si také nenechejte ujít možnost nákupů rozmanitých suvenýrů. Jejich prodejce budete potkávat na každém kroku, hlavně poblíž turisticky atraktivních míst. Nejžádanějšími suvenýry jsou ze dřeva vyřezané masky, portréty, démoni, píšťaly a sošky, nebo třeba překrásné vějíře, výrobky z bambusu či palmových listů. Prahnete-li po výletech do přírody, pozorování východu slunce na vrcholu aktivní sopky a rýžových terasách jako vystřižených z přírodopisních dokumentů, musíte Bali navštívit. Toužíte-li zakusit jak chutná radost z dobré vlny surfaři, jak pestré barvy vidí pod hladinou potápěč a jak dokáže nabudit adrenalin u parasailingu, přijďte na Bali.

Tipy na výlety
Jedním z nejvýznamnějších mořských chrámů na Bali je Tana Lot. Jeho svatyně stojí na skále, která je kolem dokola obklopena vodou a hlídaná před špatnými silami a vetřelci jedovatými mořskými hady. Také obdivovatelé netopýřích jeskyní si přijdou na své v Goa Lawah, asi 9 km od Klungkungu. Stropy jeskyní jsou posety tisíci netopýrů. Nádherné korálové útesy a tropické ryby proslavily jinak malý ostrůvek Menjangan na západním pobřeží Bali.

Ostrov Lombok je vzdálený pouhých 30 minut letu východně od Bali. Rozlohou o něco menší než jeho západní soused, nicméně rozhodně stojí za návštěvu. Letiště nacházející se v hlavním městě Mataramu přijímá pouze vnitrostátní lety, a tak drží ostrov v relativní izolaci od masového turistického ruchu.

Lombok je oázou klidu a člověk rychle nabude pocitu, že se zde zastavil čas. V severozápadní části Lomboku se nachází malé souostroví ostrůvků Gili. Jsou pověstné nedotčeností přírodních krás, azurovou vodou, nádhernými bílými plážemi a skvělými možnostmi pro potápění a šnorchlování. Na ostrovech nenajdete policii ani motorizovanou dopravu. Jednotlivé ostrovy jsou tak malé, že se dají polehku obejít i pěšky. Anebo zkuste pronájem typického povozu cidomo taženého oslem.

Město Yogjakarta se nachází v západní části ostrova Jáva, hodinu letu od Bali a je ideální základnou pro zhlédnutí dvou unikátních památek registrovaných na seznamu světového dědictví UNESCO. Pouhou hodinu jízdy autem směrem na západ leží Borobudur - nejposvátnější místo buddhistických věřících a zároveň největší buddhistická svatyně na světě.

Druhou vzácnou památkou přibližně 20 km východně od Yogjakarty je hinduistický chrámový komplex Prambanan z 9. století. Jedná se o jednu z největších a nejstarších hinduistických památek a svým významem bývá porovnáván s chrámovým komplexem Angkor Watt v Kambodži.

Autor: Alexandra Rohanová

Článek byl zobrazen 3 690 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Dovolená Bali

Originální dovolená Bali za bezkonkureční ceny s individuálním přístupem.

 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko