Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Borneo - třetí největší ostrov světa

Na území Bornea se rozkládají státy Indonésie, Malajsie a Brunej. Indonésie zabírá jih a střed tohoto ostrova, Malajsie pak sever a Brunej pouze malou část severního pobřeží. Na Borneu naleznete převážně prales, který je domovem mnoha druhů živočichů a rostlin. Borneo je vůbec nejkrásnějším ostrovem východní části Malajsie.

Tento ostrov nabízí překrásné pláže pokryté bílým pískem, tropickou džungli plnou vodopádů a především jedinečnou floru a faunu. Panenský ostrov Borneo je rozhodně lákadlem pro milovníky přírody a dobrodružství.

Borneo, nacházející se v jihovýchodní Asii, je třetí největší ostrov na světě. Návštěvníky na Borneo přitahují zejména dlouhé písčité pláže, ale i nádherná exotická příroda. Borneo je skvělá lokalita také pro milovníky potápění a všech sportů vůbec. Malajská část Bornea, zejména její severní část Sabah, nabízí v rámci celé jihovýchodní Asie jedny z nejlepších podmínek pro aktivní pobyt v krásné tropické přírodě.

Navíc se zde téměř z moře zvedá monumentální čtyřtisícovka Mt. Kinabalu, která je nejvyšším vrcholem od Himálaje až po Novou Guineu. Její svahy jsou zarostlé tropickou džunglí a nad prstencem nízkého rododendronového lesa ji korunuje mohutný, ledovci ohlazený žulový masiv, lemovaný skalními věžemi a sopečnou kalderou. Nachází se v NP Kinabalu, který je jedním z nejbohatších ekosystémů na světě – od r. 2000 památka UNESCO.

V horské džungli NP Crocker Range je šance spatřit unikátní parazitickou rostlinu rafflesii s největším květem na světě (až 1 m v průměru), seznámit se životem a kulturou domorodých obyvatel, potomků legendárních lovců lebek, užít si tropické přírody s koupáním pod vodopády i malebných rýžových políček. Na řece Padas, kam dojedete pitoreskním pralesním vláčkem, budou moci zájemci vychutnat vlídně teplé vlny tropických peřejí.

Okolí nížinné řeky Kinabatangan zase oplývá mimořádným bohatstvím fauny stejně jako pralesní rezervace v Sepiloku, kde centrum pro záchranu orangutanů úspěšně navrací zraněné jedince a opuštěná mláďata do volné přírody. A poznáte samozřejmě i zdejší milé a usměvavé obyvatele celé řady národností, jejich vesnice na kůlech nad mořem i pestrobarevná exotická tržiště.

Návštěvníky zde čeká skvělé koupání, šnorchlování či potápění na ostrovech při obou protilehlých pobřežích severního Bornea – zejména ostrov Sipadan je z hlediska bohatosti podmořského života jedinečnou světovou lokalitou.

Borneo je název holandského původu a pochází z doby nizozemské koloniální nadvlády. Pod názvem Borneo je ostrov znám i v Evropě a severní Americe. Indonéský název zní Kalimantan. Zejména v Indonésii je ostrov označován výhradně tímto jménem.

Nenechte si ujít
- nejvyšší horu Malajsie a jihovýchodní Asie – Mt. Kinabalu (4101 m)
- fotosafari na řece Kinabatangan a pozorování orangutanů

Autor: Alexandra Rohanová

Článek byl zobrazen 9 325 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Dovolená Bali

Originální dovolená Bali za bezkonkureční ceny s individuálním přístupem.

 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko