Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Malé Sundy - Dračí ostrovy

Hornaté souostroví Malé Sundy se rozkládá v Indonésii a je obklopeno korálovými útesy. Jedná  se  o menší ostrovy táhnoucí se v délce téměř 1500 kilometrů na východ od Bali až po Timor. V odlehlých částech těchto ostrovů najdeme místa, kam ještě nepronikla moderní civilizace a kde lidé žijí stále podle svých tisíciletých tradic.

Malé Sundy bývají také nazývány ostrovy ještěrů, protože zde žijí největší ještěři na světě měřící až tři a půl metru. V minulosti sem byli za trest vyváženi zločinci a byli zde ponecháni napospas přírodě a těmto dravým predátorům. I když jsou ostrovy divoké a tektonicky neklidné, pro svou kulturu, přírodu a historii jsou nesmírně turisticky přitažlivé a představují vyhledávanou exotickou destinaci.

Geograficky jsou Malé Sundy součástí největší skupiny ostrovů na světě - Malajského souostroví, které od sebe rozděluje Indický a Tichý oceán. Toto souostroví je roztroušeno po obou stranách rovníku v délce 6100 kilometrů a je tvořeno Velkými a Malými Sundami. Pod souostroví Velké Sundy řadíme ostrovy Borneo, Sumatra, Jáva a Celebes. Malé Sundy se skládají ze čtyřiceti menších ostrovů táhnoucích se podél rovníku. Téměř na každém ostrově najdeme jednu či více sopek, z nichž některé jsou stále činné.

Mezi nejznámější a také nejnavštěvovanější ostrovy malých Sund patří Bali. Leží jen několik stupňů pod rovníkem a jeho osídlení se datuje do roku 3000 před Kristem. Díky tomu, že je posetý téměř tisíci chrámy se mu přezdívá „Ostrov bohů“. I když je Indonésie převážně muslimská, Bali je ostrovem, kde již po staletí převládá hinduistická kultura a obyvatelé si ji pečlivě střeží. Hinduismus se dostal na Bali pravděpodobně z Indie někdy v prvním století před Kristem a vyznává ho kolem 92% obyvatelstva.

Hinduisté se začali na Bali uchylovat ve 13. století, když ustupovali před islámem šířícím se Indonésií. Bali se stalo také útočištěm jávské hinduistické říše Majapahit, která byla na přelomu 15. a 16. století dobyta malackým sultanátem. Ačkoliv ostrov nepatří mezi největší, je poměrně hustě osídlen – žije zde kolem 3 miliónů obyvatel.  Má také velmi úrodnou půdu, ze které byly vytvořeny terasovitá políčka pro pěstování rýže. Ve vnitrozemí najdeme dva sopečné krátery - posvátný Mount Agung a Nátur. Vulkán Mount Agung svou ohromnou sílu naposledy předvedl v roce 1963 a vyžádal si tisíce lidských životů. Na turisty zde čeká také téměř 400 kilometrů překrásných písečných pláží, které rozdělují rozeklané pobřežní skály. Na západním pobřeží ostrova leží malinký ostrůvek Menjangan obklopený nádhernými korálovými útesy a vodami plnými barevných tropických ryb.

Prvním Evropanem, který vstoupil na půdu ostrova Bali byl pravděpodobně nizozemský mořeplavec a kapitán Cornelis de Houtman. V roce 1597 připlul do Indonésie s cílem překazit Portugalcům monopol na dovoz vzácného koření do Evropy. Jeho mise se sice nezdařila, ale alespoň tak dal podnět k nizozemské kolonizaci Indonésie. Pod jeho velením se na plavbu vydalo 246 námořníků na 4 lodích, vrátilo se však jen 87 mužů ještě chudších než předtím. Během pěti let se Nizozemci nakonec zmocnili obchodu se vzácným kořením v oblasti Indického oceánu a k ostrovům vypravili kolem 60 lodí.

Mezi souostroví malé Sundy náleží také ostrovy Lombok, Sumbawa, Flores a Timor, který je jejich nejvýchodnějším a největším ostrovem. Mezi ostrovy Bali a Lombok je úzký průliv kudy prochází tzv. Wallaceova linie. Tato linie odděluje dvě zoogeografické zóny: Asii a Australasii. V praxi to znamená, že na západ od této linie žijí živočichové, kteří jsou příbuzní s asijskými druhy zvířat a na východ zase živočichové podobající se australské fauně. Tato rozdělující linie nese jméno po britském biologovi Alfredu Russellu Wallaceovi, který spolu s Darwinem přišel s teorií o přírodním výběru druhů.

Mezi ostrovy Flores a Sumbawa najdeme maličký, ale velice zajímavý ostrůvek Komodo. Má rozlohu pouze 390 km2 a žijí na něm obávaní „komodští draci“. Těmito draky místní lidé pojmenovali obří varany, největší ještěry světa, kteří dorůstají až ke třem metrům a hmotnosti 160 kilogramů. Tito varani jsou endemickým živočišným druhem, jelikož se nevyskytují nikde jinde, než na Malých Sundách – respektive na ostrovech Komodo, Flores, Padar a Rinca. Kromě ostrova Flores tvoří tyto ostrovy Komodský národní park, který zde byl vyhlášen roku 1980 a v roce 1991 byl zařazen na Seznam světového dědictví UNESCO.

Článek byl zobrazen 20 642 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Dovolená Bali

Originální dovolená Bali za bezkonkureční ceny s individuálním přístupem.

 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko