Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Indonésie - 17 tisíc ostrovů

Indonésie je obrovská ostrovní říše, kterou tvoří pestrá mozaika 17 tisíc ostrovů a ostrůvků, tisícovky jazyků a nářečí, stovky národů, zalidněných nížin i liduprázdných pralesů.

Je to pozoruhodná země vytříbené starobylé kultury, moderní civilizace i přírodních národů, pro které doba kamenná ještě není minulostí. Každý kout rozlehlé země má osobitý charakter.

Tato největší ostrovní říše od západu k východu měří přes 5 tisíc km a od severu k jihu 1 770 km. Na různých ostrovech Indonésie poznáte mnoho zcela odlišných tváří této země. Zatímco Bali má vše pro klidnou dovolenou a vypadá jako turistický ráj, vedlejší ostrov Lombok naopak působí drsným a nepřístupným dojmem. Poznáte tu husté pralesy a divokou přírodu. Dovolená v Indonésii může být tak rozmanitá, že nebudete vědět, co si dřív vybrat.

Indonésie je naprosto výjimečná. Oficiálně žije v Indonésii přes 202 miliónů obyvatel, což znamená, že Indonésie je čtvrtá nejlidnatější země na světě. Neskutečný etnický a náboženský mix. Každý ostrov je úplně jiný. Přejedete mořský průliv mezi ostrovy a je to jako se dostat do jiného světa. Toto všechno dělá Indonésii turisticky neskonale zajímavou.

Teploty se po celý rok přes den pohybují mezi 25 – 35 stupňů C, přičemž se před deštěm během několika minut ochladí až o 15 stupňů, po dešti se opět otepluje, ale již pomaleji než se před deštěm ochladilo.

Po pobřeží se táhne mnoho bělostných písčitých pláží, které lákají k odpočinku, a ve vnitrozemí jsou husté deštné pralesy, činné sopky a divoká příroda volající po dobrodružství. Indonéská moře nabízejí nádherný a rozmanitý podmořský svět vyzývající k potápění a šnorchlování.

Pokud někoho zajímá vulkanologie, také si v Indonésii přijde na své. Na každém větším ostrově lze najít sopku, mnoho z nich je činných. Biologové se mohou obdivovat atypické floře a fauně. Žije zde mnoho endemických druhů, kvůli kterým sem přijíždí turisté z celého světa. Ze zvířat jmenujme orangutany, kteří žijí na Sumatře či Kalimantanu, nesmíme zapomenout ani na komodského varana, pravděpodobně největšího žijícího ještěra.

V Indonésii lze navštívit i zajímavá etnika, která žijí přirozeným způsobem života jako před staletími. Za zmínku stojí kmen Mentawajců žijící na ostrově Siberut, Dayakové žijící na Kalimantanu či Papuánci žijící v provincii Papua. I v místech, kam již přišla civilizace, se dodržují staré tradice.

Zajímavá místa
Jakarta, desetimilionová metropole Indonésie, leží na severním pobřeží západní Jávy. Je to hlavní dopravní, politické, obchodní a průmyslové centrum země. Kota – čtvrť Kota leží asi 2 kilometry na sever od náměstí Medan Merdeka.

Kota je původní stará koloniální Jakarta. Stojí zde muzeum wayangu (tradičního indonéského divadla), muzeum historie Jakarty a noblesní kavárna Café Batavia. K severovýchodnímu okraji náměstí přiléhá mešita Masjid Istiqlal – největší mešita v jihovýchodní Asii.

Asi kilometr na sever od centra Koty leží přístav Sunda Kelapa, který byl založen v době holandské koloniální nadvlády. V té době byl největším holandským přístavem v Indonésii. Kotví tu staré, stále funkční škunery, které si turisté mohou za poplatek prohlédnout.

Na ostrově Sulawesi můžete navštívit oblast Tana Toraja, kde místní lidé organizují ohromné pohřební rituály. Na ostrově Lembata zase můžeme navštívit tradiční velrybáře, kteří loví pomocí bambusových harpun.

Moře Bunaken je podmořským národním parkem a krása jeho korálového podmořského světa je snad jednou z největších na světě. Místní krásy si můžete prohlédnout, jen pokud se budete potápět nebo šnorchlovat. Tento národní park leží na severní straně severozápadního cípu ostrova Sulawesi. Východiskem je město Manado. Centrem parku je ostrov Bunaken, který nabízí turistům veškeré zázemí.

Jezero Toba leží v provincii Severní Sumatra, asi 100 kilometrů na jih od hlavního města provincie Medanu, odkud je také k tomuto jezeru nejlepší autobusové spojení. Jezero Toba je největším sladkovodním jezerem v jihovýchodní Asii a je domovem a kulturním a duchovním centrem kmene Bataků.

Autor: Alexandra Rohanová

Článek byl zobrazen 3 188 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Dovolená Bali

Originální dovolená Bali za bezkonkureční ceny s individuálním přístupem.

 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko