Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Prambanan a chrámy hinduistické svaté trojice

Jednou z největších turistických atrakcí v Indonésii je bezesporu hinduistický chrámový komplex Prambanan rozkládající se na ostrově Jáva. Komplex je tvořen šesticí velkých chrámů, kolem nichž je rozeseto dalších 224 menších. Prambanan, který patří k největším chrámovým komplexům v jihovýchodní Asii, je dnes zapsán na seznamu památek UNESCO.

Prambanan je situován v provincii Střední Jáva, asi 20 km od města Jogjakarta. Jedinečné stavby, které jsou ukázkou typické hinduistické chrámové architektury, byly s největší pravděpodobností postaveny okolo roku 850 našeho letopočtu na čtvercovém půdorysu. V tomto období vládla na Jávě Mataramská říše, která vytlačila původní islám a přinesla na ostrov hinduisticko-buddhistický kult. Chrámový komplex byl nedlouho po svém dokončení někdy v 10. století opuštěn a začal pomalu chátrat. 

Prambanan a chrámy hinduistické svaté trojice

Chrámy v minulosti naštěstí přečkaly četné přírodní katastrofy, jako zemětřesení a tsunami, a tak se jejich krásou můžeme kochat i dnes. V roce 1918 proběhla rozsáhlá rekonstrukce areálu, hlavní chrám pak byl zrenovován znovu v roce 1953. V roce 1991 byl Prambanan se všemi svými chrámy zapsán na seznamu památek UNESCO. Roku 2006, kdy už měl celý chrámový komplex Prambananu za sebou několik oprav, postihlo oblast silné zemětřesení. Některé z památek byly narušeny, jiné byly dokonce úplně srovnány se zemí – stejně tak jako obytné domy místních lidí. Ačkoliv to na první pohled vypadalo, že základy chrámů zůstaly neporušeny, nebylo tomu tak a proto musel být celý komplex pro veřejnost uzavřen. Šest hlavních chrámů již bylo opraveno, ale některé části Prambananu jsou z bezpečnostních důvodů stále nepřístupné.

Na opravách se dodnes pracuje a tak se turisté během návštěvy Prambananu musí stále dívat na stavby opatřené lešením a hromady kamení pocházejících ze zničených chrámů. Z některých se podařilo dochovat jen obvodové zdi, ale archeologové a restaurátoři věří, že se obnovy dočkají. Každý kamenný blok je označen a má své přesně dané místo. V minulosti totiž docházelo k tomu, že se kameny ztrácely a bývaly používány jako materiál na stavby někde jinde.

Prambanan a chrámy hinduistické svaté trojice

Na hlavním nádvoří se na vysokých podstavcích nachází celkem šest chrámů, z nichž tři největší jsou zasvěceny bohům Šivovi, Višnuovi a Brahmovi. Tato svatá trojice hinduistických bohů je nazývána Trimúrti. Tři menší chrámy jsou situovány přesně naproti těmto monumentálním stavbám a byly zasvěceny nosičům těchto hinduistických bohů. Vchody do hlavních chrámů byly postaveny směrem k východu slunce, zatímco vchody menších chrámů směřují na západ. 

Největší z chrámů s názvem Nandini stojí uprostřed a je zasvěcen Šivovi. Tyčí se do výšky 47 metrů a jeho půdorys má rozměry 34 x 34 metrů. Jde o jedinou stavbu v Prambananu, která má vchody na všechny světové strany. V chrámu jsou čtyři místnosti, v nichž bývala vždy jedna socha boha Šivy, jeho manželky Párvátí, syna Ganéši a učitele Agastvi. Na dobře zachovalém ochozu vedoucím kolem chrámu je vyobrazen příběh Ramajány. Před Šivovým chrámem stojí celkem 24 panelů, z nichž osm představuje skupinu hinduistických božstev chrámu – jde o „Guardians of the Directions of Space“, strážce osmi směrů prostoru. Nepřehlédnutelné jsou rovněž basreliéfy vyobrazené na chrámu, které souvisí s hinduistickou kosmologií.

V Šivově chrámu se nachází ještě jedna zajímavá socha zvaná Durgy, k níž se váže pověst o Štíhlé panně. Socha je údajně zkamenělinou dcery krále Ratu Boko, tedy princezny, jenž se jmenovala Loro Jonggrang, neboli Štíhlá panna. Slíbila, že se vdá za toho, kdo splní její nelehké požadavky. Jedním z nich bylo vystavět během jediné noci chrám zdobený tisícovou soch. Přestože se to jednomu z nápadníků díky pomoci nadpřirozených sil podařilo, sňatku s ní se nedočkal a to jej rozčílilo natolik, že svou vyvolenou zaklel a proměnil v sochu. Chrám Nandini ukrývá také krávu, na níž jezdí Šiva.

Další chrám zvaný Angsa je zasvěcen Brahmovi, měří 33 metrů a jeho základna má 20 x 20 metrů. Je jedním z mála chrámů zasvěcených právě tomuto hinduistickému bohu. Zajímavé je především to, že sochy, které se v chrámu nachází, stojí na podstavcích ve tvaru lotosu, který je symbolem buddhismu. Jde tak o jasnou ukázku hinduisticko-buddhistického přátelství. Uvnitř stavby se nacházela socha divoké husy či labutě, která sloužila Brahmovi jako dopravní prostředek. Ztělesňuje božského tvůrčího ducha a její let symbolizuje osvobození duše. Na chrámu boha Brahmy je možné vidět zbytek příběhu Ramajány ze sousedního Šivova chrámu.

Prambanan a chrámy hinduistické svaté trojice

Třetí chrám Garuda náleží Višnuovi a pyšnil se sochou bájného ptáka Garudy, na němž Višnu létal. Severní strana tohoto chrámu je ozdobena reliéfem příběhu o Krišnovi. Kromě těchto tří hlavních staveb se na hlavním nádvoří nachází ještě deset menších svatyň, pod nimiž byly objeveny lidské kosterní pozůstatky. Prambanan tvoří i druhé terasovité nádvoří, které se skládá ze čtyř „pater“ na nichž stojí 40, 48, 56 a 64 chrámů – celkem se zde tedy nachází 224 svatyň vysokých 14 metrů se základnou 6 x 6 metrů. Z mnoha z nich už zbyla jen hromada kamení, některé čekají na zrestaurování. Všechny chrámy byly postaveny ve stejném stylu, liší se jen v detailech. Návštěvníci by chrámy mělo obcházet po směru hodinových ručiček, aby odháněli zlé duchy, kteří jsou zde přítomní. Pouze muslimové vracející se z Mekky by měli chrámy obcházet opačně.

Pár stovek metrů od hlavní části je možné navštívit ještě další zajímavé chrámy jako Sewu, Candi Bubrah a Lumbung. V areálu Prambananu se dnes nachází i restaurace, dětský koutek, informační centrum s kinosálem, ale i ohrada s jeleny. To je důkazem toho, že Prambanan patří mezi hojně navštěvované památky. Některá místa Prambananu slouží jako kulisy pro taneční a divadelní představení. Shlédnout zde můžete například příběh Ramajány, který trvá dlouhé dvě hodiny. Představení je provázeno orchestrem hrajícím na tradiční indonéské nástroje. 

- jap - 

Další články z Indonésie:
Bali - vulkány a deštné pralesy
Indonésie - 17 tisíc ostrovů
Moluky - souostroví v Indonésii
Bali - Ostrov bohů
Borneo - třetí největší ostrov světa

Článek byl zobrazen 11 645 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Dovolená Bali

Originální dovolená Bali za bezkonkureční ceny s individuálním přístupem.

 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko